Stenden PRE wint Prijs voor de Toekomst GroenLinks

19-06

NIEUW-DORDRECHT - Stenden Pre heeft ‘De Prijs voor de Toekomst ‘gewonnen. Deze nieuwe prijs is uitgeschreven door GroenLinks Zuidoost Drenthe en bedoeld om op de toekomst gerichte regio-initiatieven op het gebied van duurzaamheid en/of cultuur te stimuleren. Lector dr. Rudy Folkersma van Stenden PRE nam de prijs afgelopen zaterdag in ontvangst in museum Collectie Brands in Nieuw Dordrecht. “We zijn er trots op deze prijs te hebben gewonnen. Het is mooi dat de politiek uit de eigen regio ons hiermee een schouderklopje geeft en ons steunt.”

Stenden PRE is een kenniscentrum van de Stenden Hogeschool op het gebied van duurzame kunststoffen. Dit zijn kunststoffen die zijn gemaakt uit zogenaamde ‘biomassa’ zoals zetmeel, maïs, hennep of suikerriet. Ze zijn herbruikbaar en som ook biologisch afbreekbaar. “Ons kenniscentrum smeedt een verbinding tussen de agrarische sector, de industrie en studenten uit de regio,”  aldus Folkersma.

“Omdat fossiele brandstoffen zoals olie eindig zijn, is het de verwachting dat biokunststoffen een grote vlucht gaan nemen, “ vertelt Folkersma, “een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld de plant bottle van Coca Cola, die bestaat al voor dertig procent uit biobased grondstoffen.” Ook Emmense bedrijven zoals Morssinkhof en Cumapol werken mee aan de recycling van PET, de kunststof waar de Coca Cola flessen van gemaakt worden.

De zaterdag uitgereikte Prijs voor de Toekomst, bestaande uit een wisseltrofee van speksteen en een oorkonde, is een gezamenlijk initiatief van de GroenLinks afdelingen Borger-Odoorn, Emmen en Coevorden. “Wij als GroenLinks voelen ons verantwoordelijk voor ontwikkeling van een duurzame samenleving. We hebben zin in de toekomst, vandaar deze prijs,” legt GroenLinks-voorzitter Willemien Dirks uit. “De leden zelf hebben de afgelopen maanden in totaal elf organisaties voorgedragen, waarvan zij vonden dat ze een prijs verdienden. Daaruit zijn drie kandidaten gekozen die daadwerkelijk kans maakten op de wisseltrofee.“

Naast Stenden PRE waren dat het (inmiddels overgenomen) Transition Towns Valthermond en museum Collectie Brands,  dat in een prachtig nieuw centrum te Nieuw Dordrecht niet alleen de bijzonder verzameling van Jans Brands  voor het publiek toegankelijk maakt, maar ook gevarieerde werkplekken op diverse scholingsniveau’s biedt aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

De leden van GroenLinks kozen dus uiteindelijk voor StendenPRE, een regionaal initiatief dat niet alleen actief werkt aan een meer groene en duurzame toekomst van kunststoffen, maar dat daarmee ook een prachtmogelijkheid biedt aan jongeren om in de eigen regio een actuele interessante HBO-opleiding te volgen.  “Deze geeft ook nog eens volop kans op een leuke baan, “ aldus een enthousiaste Folkersma.


Terug naar het nieuwsoverzicht